Agustí Cohí Grau tocant el violí

Agustí Cohí i Grau (El Vendrell, 10 juny 1921 – Barcelona, 9 març 2012) va ser músic, compositor i pedagog.
S’inicià en la música a la Companyia Teatral Cohí-Grau –fundada pels seus pares el 1924–, on de ben petit, amb els seus germans, ja actuava i tocava el violí. Agustí Cohí Grau començà a estudiar música als 4 anys, primer amb la seva mare, Josefina Grau, i després amb Pau Gomis, organista de Sant Salvador del Vendrell.
El 1927 la família es traslladà a Barcelona i Agustí Cohí es matriculà a l’acadèmia Capsir de Barcelona, on va estudiar violí amb Santiago Burgués.
Als deu anys cantava de solista al cor de nois de l’Orfeó Català i als tretze anys començà a estudiar música a l’Escola Municipal de Música de Barcelona amb els mestres Joaquim Salvat (solfeig), Eduard Toldrà (violí) i Joaquim Zamacois i Jaume Pahissa (harmonia i composició).
Va ser nomenat director musical de l’Escola de la Sagrada Família, on ell estudiava, i es va fer càrrec de 70 alumnes. L’any 1936 la seva família tornà al Vendrell i Agustí tocà l’orgue de l’església parroquial durant l’estiu. El 1939 fa de mestre de capella de la parròquia durant vuit mesos; allà escriu una cinquantena d’obres religioses i dues misses.
El 1944 ingressà, com a trombonista, a la Cobla Albert Martí de Barcelona on va començar a interessar-se per la música de cobla i va escriure la primera sardana: Buscant un amor.
En el període 1948-1950 tocà a la Cobla Pere Rovira, fins que es traslladà a Madrid, on va fer de director musical de revistes i sarsueles.

Agustí Cohí Grau (2009)

A Madrid participà en un projecte del Ministeri de Cultura que, durant deu anys (1950-60), el portà arreu de l’Estat espanyol dirigint corals d’alumnes d’institut amb reforç d’orquestra simfònica.
El 1949 fundà l’Associació Musical Estela, una institució que desenvolupà una important tasca de difusió musical i el 1957 assumí la direcció de l’Orquestra Simfònica Estela, càrrec que mantingué quaranta anys. Habitualment col·laborà amb la direcció de la Banda Municipal de Barcelona. En el terreny de la direcció coral, va estar al capdavant de cors com Mestre Tomás, Sant Medir, Orfeó Canigó, Les Flors de Maig i va ser subdirector de l’Orfeó Gracienc. Va exercir durant molts anys de professor de música a l’Institut Jaume Balmes (1960-1973), al col·legi Sant Ignasi de Sarrià (1964-1986) i a les escoles del Metro (1967-1983), i va elaborar una pedagogia especial per divulgar la música als infants.
La seva obra compositiva és molt extensa i abasta diversos gèneres. Per exemple, va ser autor de l’òpera Nausica (1965), de sarsueles –com El timbaler del Bruc–, cinc misses, diverses Ave Maria, setze obres simfòniques per a violoncel i cobla, motets i goigs, obres simfòniques i corals. Va compondre unes vuitanta sardanes i va instrumentar unes vuit-centes danses populars –i algunes de producció pròpia–, que integren el repertori de la majoria dels esbarts de Catalunya, com els ballets El celler (1968) i Arrels vendrellenques (1986).
El 2013 Mercè Prats Peiró i Joan Cohí Costa, vídua i fill del compositor, van fer el donatiu de partitures manuscrites, algunes impreses, autoedició i esborranys de la seva obra de creació així com arranjaments i harmonitzacions a la Biblioteca Nacional de Catalunya.
El novembre de 2011 es va presentar l’enregistrament –editat per Edicions Albert Moraleda– de la seva opereta en tres actes La polka roja –amb llibret de Pere Gili, estrenada el 1964–, adaptada per Joan Casas, amb l’Orquestra Simfònica de Balears, la Coral Polifònica de Puig-reig, els solistes vocals Ruth Nabal, Inés Moraleda, Toni Marsol i Jordi Casanova, dirigits per Salvador Brotons.

L’any 1988 va ser cofundador i, des d’aleshores, president de l’Associació Musical de Mestres Directors de Catalunya. El 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi. El mestre Cohí va crear la Beca Agustí Cohí Grau que, des del 2005, s’atorga anualment a un alumne de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell.
Fonts: Gran Enciclopedia Catalana, Músics per la cobla i Revista Musical Catalana

BECA AGUSTÍ COHÍ GRAU
El 24 d’octubre del 2005, i en motiu de l’homenatge que la vila del Vendrell va oferir al músic i compositor vendrellenc Agustí Cohí i Grau, l’homenatjat va oferir a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell una beca anual de mil euros.

A partir d’aleshores fins l’any 2011, es va fer entrega de la Beca Agustí Cohí i Grau a alumnes i/o agrupacions de l’escola de música de la vila. A partir de l’any 2012, any en el qual va morir el músic i compositor, la seva vídua sra. Mecè Prats Peiró ha continuat fent entrega de la Beca fins a l’actualitat.
La Beca Agustí Cohí Grau s’atorga anualment i va destinada als alumnes de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell que hagin demostrat una dedicació especial per la música, amb una trajectòria de treball i constància, i en la majoria de casos amb la intenció de continuar els seus estudis de música al Conservatori. La beca també pot anar destinada a un conjunt instrumental o vocal que hagi destacat pel seu treball i la seva trajectòria. En aquest cas es destina a millorar la formació del grup.

Museu Déu – Beca Agustí Cohí Grau 2011

• Beca 2005: Miquel Mayo (piano), Guillem Totusaus (violí), Roger Caballero (violí) i Josep Vernet (orgue).
• Beca 2006: Gemma Figueres (violí) i Anna Urpí (violí).
• Beca 2007: Cor Zongora (Directora: Montserrat Meneses).
• Beca 2008: Conjunt de Vent de l’EMM Pau Casals (Director: Joan Soler).
• Beca 2009: Marcela Fernández (guitarra) i Adrian Galindo (guitarra).
• Beca 2010: Maria Porta (violí) i Grifré Sastre (oboè).
• Beca 2011: Cor Veus Blanques (Directora: Montserrat Meneses).
• Beca 2012: Orquestra de l’EMMPAC (Director: Xavier Pagès).
• Beca 2013: Adrian Galindo (guitarra), Helena Culleré (flauta travessera), Lluís Serres (piano i trompa), Gerard Romero (clarinet) i Francesc Minguella (violoncel).
• Beca 2014: Judith Barros (piano) i Jordi Ferrando (guitarra).
• Beca 2015: Aula de guitarra (15è aniversari).
• Beca 2016: Otilia Gigla (piano), Yasmine el Farhi (violí) i Mar Garcia (violoncel).
• Beca 2017: Gemma Vigo (flauta travessera) i Bruna Escolà (violí)
• Beca 2018: Les 3 Claus Musicals (grup de cambra format per Irene Urgell -violí, Roser Urgell – saxo i Anna Mañé Pujol – violoncel; 10è aniversari).
• Beca 2019: Irene Urgell (violí), Brenda López (flauta travessera) i Júlia Arce (saxo)
• Beca 2020: anul·lada per la pandèmia Covid – 19
• Beca 2021: Toni Jaén (piano) i Leyre Fúncia (piano)

 

En el següent enllaç podreu veure el reportatge de NYDIA que inclou un dels temps del “Concert per a violí i cobla” d’Agustí Cohí i Grau. Reportatge emès el el 25 de maig del 2002 – https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/nydia/agusti-cohi-i-grau-un-compositor-complet/video/3104412/